Türkiye’nin
Lezzet Rotası

TURK FATİH TUTAK
Türkiye’nin yöresel lezzetlerinin ve bu lezzetleri tadabileceğiniz mekanların peşine düşüyoruz.
Yazı: Elif Eren
Trakya
- Türkiye’nin Avrupa’daki toprakları ülkemizin her yeri gibi eşsiz ve zengin bir gastronomi kültürüne sahip. Trakya’ya özgü en ünlü yerel lezzetlerin başında elbette köfte ve ciğer tava geliyor. Köftenin en iyisini yiyebileceğiniz adreslerden biri olan Kırklareli’ndeki Hacı Orhanoğlu İsmail Köftecisi, 1950’den bu yana kuşaktan kuşağa aktarılan özel baharat karışımıyla tatlandırılan özel köftesiyle biliniyor.
- Edirne’de 1978’de kapılarını açan Kırcasalih Köftecisi, köftelerinin lezzetini doğal odun ateşinde pişirilmesine borçlu.
- Yine Edirne’de 1960’lardan bu yana hizmet veren Köfteci Muammer, Trakya usulü köftenin en iyi adreslerinden olduğundan şehir dışından da çok sayıda misafir ağırlıyor.
- Tekirdağ’a yolunuz düştüğünde ise köfte için uğramanız gereken adresler, 1953’te kurulan ve bugün pek çok yerde karşınıza çıkan Özcanlar Restaurant ve Çerkes bir ailenin geleneksel tariflerini tadabileceğiniz Çerkes Müsellim Köftecisi.
- Yaprak ciğer için ise rotanız Edirne; adresiniz Ciğerci Niyazi Usta olmalı. 1928’de kurulan mekan incecik dilimlenen ciğerler ve özel bir pişirme yöntemiyle yıllardır ününü koruyor.
- Çanakkale’de denizin nimetlerinin tadını çıkarmadan olmaz. Taptaze ve nefis deniz mahsulleri için tercihiniz 1940’tan bu yana Sürgit ailesinin lezzet mirasını üçüncü nesille sürdürdüğü Çanakkale’deki Yalova Restoran olmalı.

Ciğerci Niyazi Usta
İstanbul
- İstanbul lezzetlerine bir sınır çizmek hayli zor olsa da geçmişi gelecekle buluşturan ve gastronomi konusundaki başarısını Michelin ile tescilleyen TURK FATİH TUTAK’a mutlaka yolunuzu düşürün. Böylece yıldız şef Fatih Tutak’ın geleneksel lezzetlere kattığı modern ve zamansız dokunuşları yerinde görebilirsiniz.
- Boğaz manzarasına nazır bir deniz mahsulleri ziyafeti de elbette olmazsa olmaz. Rumelihisarı’ndaki İskele Restaurant, taptaze balıkları, deniz mahsulleri ve günlük hazırlanan mezeleri ile hem gözünüze hem de midenize hitap ediyor.
- Gastronomi odaklı bir İstanbul gezintisi için Tarihi Sultanahmet Köftecisi’ni, Hacı Abdullah Lokantası’nı ve Mısır Çarşısı’ndaki Pandeli Restoran’ı da listenize eklemeyi unutmayın. Özellikle 1901’de kurulan Pandeli, Türk mutfağının klasik lezzetlerini tarihi bir atmosferde sunuyor.

TURK FATİH TUTAK
Kuzey Ege-Marmara
- Kaz Dağları’nın sunduğu zeytinyağını, otları, sebzeleri ve etleri, taş fırın ve odun ateşi gibi geleneksel pişirme yöntemleriyle hazırlayıp sunan Lokanta Bahar, yöresel Ege mutfağının en iyi adreslerinden. Edremit’e yolunuz düştüğünde doğaya dost bu mekanın her gün yenilenen menüsünden payınıza düşeni mutlaka alın.
- Ayvalık, Cunda Adası’nda ise 50 yıla yaklaşan geçmişiyle Bay Nihat favori adresler arasında başı çekiyor.
- İskender kebabın doğum yeri Bursa’daysanız 1867’de bu lezzetin doğum yeri olan Kebapçı İskender, ilk uğrak noktanız olmalı. Aileden kalan tarifler ve titizlikle seçilen etler, kebabın bu kadar lezzetli olmasının sırrı.
- Mudanya yolundaki Bademli Et Mangal da 20 yılı aşkın süredir et severlerin gözdesi. Mangalda pişirilen çeşit çeşit etlerin yanı sıra mekanın doğal ve sakin atmosferi de keyifli bir yemek deneyimi sunuyor.

Bay Nihat
Ege
- Ege Denizi’nin deniz mahsulleri yörenin zeytinyağı, çeşit çeşit otları ve taze sebzeleriyle buluştuğunda ortaya tadına doyulmaz bir mutfak kültürü çıkıyor. Denizin hediyelerini kendi tarlalarının ve yerel üreticilerinin mahsulleriyle buluşturan, geleneksel tarifleri modern reçetelerle yorumlayan Ferdi Baba, 1981’den bu yana bir İzmirlilerin vazgeçilmezi.
- İzmir’de Ege manzarası eşliğinde deniz mahsullerinin tadını çıkarabileceğiniz Gümüş Balık ve Deniz Restoran da listenizde yerini almalı.
- Tire’ye doğru uzanırsanız Meşhur Şiş Kebapçı Şükrü-Faik Öztepe ve Kuyu Kebapçısı Ali Usta sizi bekliyor. 1930’larda kurulan ve aileden gelen geleneksel tariflere bağlı kalan mekan, Tire şiş kebabının en lezzetli adreslerinden biri.
- Bodrum’da unutulmaz bir günbatımı eşliğinde Ege mutfağının tadını çıkarmak için taze ve mevsime uygun mezeleriyle ünlü Limon Gümüşlük’te yerinizi ayırtın.
- Fethiye’de 1935’ten bu yana hizmet veren Hilmi Balık’ta mevsimine göre günlük taze balık çeşitlerini ve Ege otlarını tadabilirsiniz.
- Ege’nin keşfe değer geleneksel lezzetlerinden olan incecik hamurlu, bol malzemeli Nazilli pidesini ise 1970’lerden bu yana pidenin en iyilerinden olan Kısmet Pide Salonu’nda denemelisiniz.


Limon Gümüşlük
Karadeniz
- Karadeniz mutfağı dendiğinde akla pide, köfte, kuru fasulye ve sütlaç geliyor. Ünlü Bafra pidesi için istikametiniz, Samsun’da 1980’li yıllarda kurulan Turan Usta Bafra Pidesi olmalı.
- Karadeniz’in meşhur tereyağıyla yapılan Çayeli usulü enfes kuru fasulye için Rize’deki iki tarihi mekanı; Lale Lokantası’nı ya da Çayeli Hüsrev Lokantası’nı ziyaret etmelisiniz. Her iki mekan da samimi atmosferleri ve kuru fasulyeye eşlik eden tereyağlı pilavlarıyla akıllarda yer ediniyor.

Çayeli Hüsrev Lokantası
İç Anadolu
- İç Anadolu, bölgenin zengin mutfak kültürünü yansıtan birçok ünlü restoranla dikkat çekiyor. Ankara’da yer alan Meşhur Kazan Kavurmacısı, nefis kavurma çeşitleriyle lezzet tutkunlarının gözde adreslerinden.
- Özler Döner, geleneksel Ankara dönerini en leziz haliyle sunuyor. 1954’te kurulan ve bugün şehrin birçok yerinde karşınıza çıkan mekan, özel marinasyonlu döneriyle başkentin en köklü ve ünlü dönercilerinden biri.
- Gelelim, Ankara’nın en sevilen kebapçılarına. Gaziantep kökenli kurucusunun mirasını yansıtan Düveroğlu ve şehrin en eskilerinden Kebap 49 ise Ankaralıların favori kebap durakları arasında yer alıyor.
- Başkentte İskender kebabın en iyi adresi ise tartışmasız Uludağ Kebapçısı. Uludağ Kebapçısı, Bursa’da doğan İskender kebabının geleneksel tarifine sadık kalarak ince dilimlenmiş döner etini özel tereyağı, domates sosu ve taze yoğurtla birleştiriyor.
- İç Anadolu denildiğinde akla gelen lezzetlerden biri de tandır kebabı. Çorum’daki Çakır Sami Tandır Kebap Salonu, tandır kebabının en lezzetli halini sunuyor.
- Konya’nın etliekmek, yağ somunu gibi yöresel lezzetleri için ise Serenade veya Tatlıdil’e ya da Aksaray’daki Kardeşler Etliekmek’e yolunuzu düşürebilirsiniz.
- Nefis Kayseri mantısının en has hali için Elmacıoğlu ya da Sultan Sofrası doğru adresler.

Uludağ Kebapçısı
Akdeniz
- Akdeniz’in zengin ve çok yönlü mutfak kültürü, lezzet tutkunlarını kendisine hayran bırakıyor. Adana’da Kebapçı Yusuf, şehrin tarihi Büyüksaat Kulesi’nin yanı başındaki Kifidis Büyüksaat Kebapçısı, Daşkıran Kardeşler Kebap Lokantası ve Birbiçer Restaurant, kebap denilince akla gelen ilk adreslerden.
- Antalya’daki 7 Mehmet, deniz manzaralı bahçesi ve eşsiz yemekleriyle Akdeniz mutfağının en özel lezzetlerini sunuyor.
- Hatay’da yer alan Nihat Kebap Salonu ve Turgay Kasap Fırın Kebap Salonu meşhur kebaplarıyla ziyaretçilerinin yüzünü güldürüyor.
- 1938’de Hatay’ın Antakya ilçesinde kurulan köklü ve ünlü Petek Pastanesi ise şehrin ünlü künefesiyle tatlı severleri cezbediyor. Mekanın künefesi, Hatay’a özgü kadayıf ve taze tuzsuz peynir kullanılarak yapılıyor ve üzerine dökülen şerbetle birlikte servis ediliyor.
- Mersin’deki ünlü Göksel Tantuni, 1962’den bu yana ince lavaşa sarılı tantunisiyle damakları şenlendiriyor.

Daşkıran Kardeşler Kebap Lokantası
Doğu Anadolu
- Doğu Anadolu, zengin mutfak kültürüyle ziyaretçilerini etkiliyor. Mardin’de yer alan Cercis Murat Konağı, yöresel yemekleri tarihi atmosferinde sunuyor.
- Diyarbakır’daki Ciğerci Ramazan ciğer kebabının en lezzetli halini sunuyor. Sabahın erken saatlerinden itibaren hizmet vermeye başlayan mekanı Diyarbakırlılar sabah kahvaltısı için tercih ediyor.
- Geçmişi 1950’ye uzanan Sıtkı Usta - Burma Kadayıf Salonu, şerbeti kıvamında ve çıtır çıtır kadayıfı Diyarbakır’ın meşhur burma kadayıfını taze taze tatma fırsatı veriyor.
- Çeşit çeşit kebap ve et için yolunuzu Diyarbakır’ın zengin ocakbaşı kültürünü yaşatan Onur Ocakbaşı’na ya da Loqum Et - Steakhouse’a düşürebilirsiniz.
- Erzurum’un dillere destan cağ kebabının en iyi örneklerinden birini Geliş Gör Cağ Kebap’ta tadabilirsiniz. 1980’lerde kurulan bu mekanda cağ kebabı, özel marinasyon süreci ve Erzurum’a özgü pişirme yöntemiyle hazırlanıyor.

Loqum Et - Steakhouse
Güneydoğu Anadolu
- Güneydoğu Anadolu, baharatlı ve bol etli yemekleriyle tanınıyor. Kebapçı Halil Usta ve Küşleme Kebaphan, zengin menüleriyle Gaziantep mutfağının en iyi örneklerini sunuyor. Kebapçı Halil Usta, özellikle zırh kıymasıyla hazırlanan Adana kebabı ve kuzu şişiyle tanınıyor. Küşleme Kebaphan, adını kuzu etinin en yumuşak kısmından yapılan küşleme kebabından alıyor.
- Metanet Lokantası ise meşhur beyran çorbası ile sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi. Gazianteplilerin sabahın ilk saatlerinde içtiği geleneksel beyran çorbası, kuzu eti ve bol baharatla hazırlanıyor.
- 1970’lerden bu yana Gaziantep’in meşhur baklavasını ustalıkla hazırlayan Baklavacı Zeki İnal, şehrin geleneksel tatlı kültürünü başarıyla yaşatıyor.
- Şanlıurfa’daki Çulcuoglu Restaurant ve Sembol Ocakbaşı, Güneydoğu mutfağının en özel lezzetlerini sofralara getiriyor. Çulcuoğlu Restaurant, özellikle kebap çeşitleri ve Urfa’nın meşhur lahmacunuyla tanınıyor. Sembol Ocakbaşı ise etleri ve kebaplarıyla ünlü.
- Mardin’deki Alibaba Restoran ise Mardin’in benzersiz tatlarını ziyaretçilerine sunuyor. Mardin’e özgü baharatlar ve pişirme yöntemleriyle hazırlanan yemekler arasından kaburga dolması, içli köfte ve sembusek mutlaka denenmeli.

Alibaba Restoran
